RESZTKOWE KOTLECIKI Z KASZY GRYCZNEJ I TWAROGU



Och, jak ja kocham resztkowe jedzenie. Okazuje się nagle, że lodówka wcale nie taka pusta, a kreatywność kulinarna zaskakuje nas wtedy najbardziej. Co prawda nie zdarza mi się to często, bo zazwyczaj muszę mieć wszystko pięknie zaplanowane - półtoraroczny Tytus, obiad, ja wegetarianka, obiad, Jacek, mój partner - głodomór ogólny, obiad, obiad, obiad. Ostatnio jednak dostało mi się parę produktów z krótką datą ważności, z których trzeba kombinować. Tym razem wyszły kotlety z kaszy gryczanej niepalonej i twarogu. Zazwyczaj z takim farszem moja ciocia robiła naleśniki. Postanowiłam trochę mniej się narobić i zrobić kotlety, a do tego kotlety upieklam w piekarniku, więc już w ogóle swawola. Bardzo szybki, smaczny przepis. Na zdrówko,
krówko. 

Składniki:

- 150g kaszy gryczanej
- 250g twarogu półtłustego
- koperek
- nieduża cebula
- czosnek
- pieprz ziołowy
- garść słonecznika
- 2 łyżki kaszki orkiszowej razowej/kaszy mannej
- 2 jajka
- sól
- łyżka sosu sojowego

Przepis:
Kaszę gryczaną ugotować, lekko ostudzić i dodać twaróg, wymieszać. Cebulę podsmażyć, słonecznik uprażyć na suchej patelni i rozdrobnić w moździerzu/zmiksować na "mąkę", koperek pokroić, czosnek przecisnąć przez praskę, dodać do masy, wymieszać. Przyprawić pieprzem ziołowym, solą i sosem sojowym. Dodać jajka i kaszkę orkiszową, ponownie wymieszać. Kotlety usmażyć na patelni lub upiec w piekarniku w 180C około 30 min przewracając w połowie czasu na drugą stronę, powinny się zarumienić. Swoje kotleciki zjadłam z ziemniakami i zasmażanymi buraczkami. Pyyyyycha

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

ŻULIK, ŁÓDZKI SŁODKI CHLEBEK

KIMCHI

PROZIAKI