PEŁNOZIARNISTE PIEROGI ZE SZPINAKIEM
Kto nie lubi pierogów?! Ten trąba.
Podaję przepis na pełnoziarniste ciasto. Częstujcie się.
Przepis na ciasto:
Składniki:
-mąka pełnoziarnista 90 g
-mąka orkiszowa jasna 40 g - woda ok. 1/2 szklanki
1. Wysypać mąki na blat i powoli dolewać wodę. W zależności od mąki możliwe, że będzie trzeba dodać wody trochę mniej lub więcej.
2. Zagnieść ciasto i odstawić pod przykryciem. W tym czasie przygotować farsz. Tyle nadzień pierogowych ile produktów w lodówce :) Moje akurat ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i serem feta (cebulę podsmażyłam, dodałam czosnek, a potem szpinak. Smażyłam do czasu wyparowania wody ze szpinaku. Przełożyłam masę do miski, dodałam ser feta i skrojone suszone pomidory. Do farszu, oprócz pieprzu i soli, dorzuciłam jeszcze garam masale, dla podkręcenia smaku).
3. Ciasto na pierogi rozwałkować, wyciąć okręgi, nałożyć po łyżeczce farszu, zawinąć.
4. Gotować w osolonej wodzie, ok. 2 minuty od wypłynięcia pierożków na wierzch.
Z podanych składników wychodzi ok 20 pierogów. Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz